Chorobydzieci.pl

Salmonella – dowiedz się wszystkiego o niebezpiecznym zatruciu przewodu pokarmowego

salmonella
fot. Wikipedia

Obecnie z coraz większą troską dbamy o higienę, myjemy warzywa, owoce, mięsa, a niektórzy również jajka, a już na pewno pilnujemy, aby nie miały kontaktu z inną żywnością. Dawniej obowiązywał niższy standard wymogów sanitarnych i zatrucia salmonellą były bardziej powszechne. Dziś występują, jednak nie równie często. Należy jednak mieć na uwadze, że jest to wyjątkowo groźny rodzaj zatrucia pokarmowego, który w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do śmierci.

Co trzeba wiedzieć o zatruciu salmonellą? Jak się objawia? Jak wygląda leczenie? I przede wszystkim jak uchronić siebie i swoje dziecko przed zachorowaniem?

Salmonella u dzieci – przyczyny

Przeniknięcie do organizmu bakterii z grupy Salmonella enterica (pałeczki paraduru) powoduje wystąpienie objawów żołądkowo-jelitowych, czyli zatrucia pokarmowego, o bardzo dużym nasileniu. Konsekwencją mogą być zakażenia narządów wewnętrznych lub choroby stawów. Do zatrucia dochodzi najczęściej przez zainfekowaną żywność. Z tego powodu, szczególnie w czasie wakacji odradza się jedzenie w miejscach, o wątpliwym poziomie czystości i z małym zainteresowaniem innych osób. W warunkach domowych należy pamiętać, że bakterie salmonelli chętnie rozwijają się na skorupce jaj, mięsie kurczaka, lekko rozmrożonych lodach lub niewłaściwie przygotowanych innych potrawach, mleku i jego przetworach.

Bakterie salmonelli przenoszone są również przez muchy oraz gryzonie, konieczne jest więc zabezpieczenie przed nimi żywności, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Objawy salmonelli u dzieci

Pierwsze symptomy pojawiają się zwykle dopiero po upływie 18-24 godzin, od momentu zjedzenia zainfekowanej żywności.

  • Silne bóle brzucha,
  • Podwyższona temperatura ciała,
  • Bóle głowy,
  • Silne, intensywne, wodniste biegunki,
  • Wymioty o dużym nasileniu.

Leczenie

Salmonellę u dzieci leczy się najczęściej, stosując właściwe nawadnianie organizmu. Ważne jest również dbanie o lekkostrawną dietę. W wielu przypadkach wystarczające jest kilkudniowe stosowanie diety, podanie smeczy, probiotyków lub węgla leczniczego. Jeśli po upływie 2-3 dni nie ustępują dolegliwości, lekarz może zalecić przyjmowanie antybiotyku.

W ciężkich przypadkach, jak również u małych dzieci konieczna jest hospitalizacja. U najmłodszych bakterie salmonelli mogą w krótkim czasie doprowadzić do zagrażającego życiu odwodnienia dlatego, jeśli zauważamy niepokojące dolegliwości, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem lub udać do szpitala.

W sytuacji gdy dojdzie do rozprzestrzenienia się infekcji, jak również, gdy występuje znaczne osłabienie odporności organizmu, zaleca się leczenie szpitalne w oparciu o antybiotykoterapię i dożylne nawadnianie. Pozostanie w domu, może w konsekwencji doprowadzić do pojawienia się powikłań o toksycznym charakterze, takich jak silne zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej bądź sepsa (posocznica).

Po przyjęciu do szpitala pobierany jest kał chorego dziecka w celu określenia czy uciążliwe i niebezpieczne objawy zostały wywołane właśnie przez salmonellę. Kał badany jest po raz drugi po zakończeniu terapii, aby sprawdzić, czy doszło do całkowitego wyleczenia, gdyż jeśli zostaną w nim jeszcze pałeczki salmonelli, chory może zarażać inne osoby.

Środki ostrożności, czyli jak uniknąć salmonelli

  1. Gdy rozmrozisz jedzenie, nie zamrażaj go ponownie.
  2. Surowe ryby, mięso, drób oraz jajka umieszczaj w lodówce, w taki sposób, aby nie miały kontaktu z jedzeniem gotowym do spożycia.
  3. Unikaj jedzenia tatara oraz innych dań przygotowywanych z surowego mięsa.
  4. Nie jedz kremów oraz lodów, które nie zostały odpowiednio schłodzone, a przede wszystkim takich, które zostały rozmrożone, a potem ponownie zamrożone.
  5. Unikaj kupowania mięsa nieznanego pochodzenia.
  6. Zanim włożysz do lodówki jajka, sparz je wrzątkiem przez 10 sekund – salmonella lubi skorupki jaj.
  7. Nie jedz potraw, które są niedogotowane czy niedopieczone – wysoka temperatura w czasie obróbki termicznej powoduje niszczenie chorobotwórczych drobnoustrojów.
  8. Myj ręce przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety, zadbaj, aby dzieci też tak robiły.
  9. Nie kupuj jedzenia w wątpliwej czystości Fast-foodach.
  10. Mleko i przetwory kupuj w sprawdzonych sklepach lub od sprawdzonych gospodarzy, unikaj niewielkich straganów, w których nic nie wiesz o pochodzeniu produktu.

Zobacz także:

Napisz komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

© Copyright 2017 - Chorobydzieci.pl