Chorobydzieci.pl

Syrop z czosnku – naturalne antybiotyki na ratunek – uniknij przeziębienia i zduś chorobę w zarodku

syrop z czosnku
fot. Pixabay

Czosnek to naturalny antybiotyk, środek leczniczy, niekiedy nawet o silniejszym działaniu niżeli chemiczne i naturalne, które podajemy, gdy dzieci chorują z przepisu lekarza. Wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z nieprzyjemnym zapachem, więc wolimy unikać jego stosowania. Nie można jednak zbagatelizować faktu, iż jego skuteczne działanie znane było już wiele lat temu. Gdy nie znano leków i konwencjonalnych antybiotyków leczono się właśnie czosnkiem.

Przygotowanie syropu z czosnku jest bardzo proste i chyba zdecydowanie łatwiej, zarówno dorosłym, jak i dzieciom przełknąć go niżeli schrupać cały ząbek. Z tego właśnie powodu w okresie jesienno- zimowym warto zadbać, aby na stałe zagościł w naszej lodówce. W ten sposób możemy wykorzystać jego działanie profilaktyczne, unikając licznych przeziębień i infekcji, jak również skrócić czas powrotu do zdrowia. Sprawdzi się to szczególnie u dzieci w przedszkolach i szkołach, nieustannie narażonych na liczne drobnoustroje.

Jak przygotować syrop z czosnku?

Przepis jest orientacyjny i znajduje zastosowanie dla kilkuosobowej rodziny. Możesz zmniejszyć ilość, zachowując proporcje.

Potrzebujemy:

  • 30 ząbków czosnku (najlepiej polskiego lub przynajmniej europejskiego),
  • Sok z 1 kg cytryn,
  • Szklanka wody,
  • Szklanka miodu (w okresie przeziębień sprawdzi się lipowy, jednak może być również spadziowy czy akacjowy),
  • Opcjonalnym dodatkiem jest przetarcie niewielkiego kawałeczka korzenia imbiru.

Przygotowujemy duży słoik, który należy wyparzyć wrzątkiem, ostudzić i wysuszyć. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do słoika. Cytryny przekrajamy na połówki i wyciskamy z nich sok, po czym dolewamy do czosnku w słoiku (można zostawić miąższ, pamiętajmy jednak o wyjęciu pestek). Następnie dolewamy przegotowaną wodę oraz odmierzamy i dodajemy miód i ewentualnie imbir. Całość mieszamy, można zblendować. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki. Można spożywać go właściwie od razu tego samego dnia, jednak po około 3 dobach składniki wyraźnie się „przegryzą”.

Dawkowanie

Osoby dorosłe mogą przyjmować około 2 łyżek syropu dziennie. Dzieciom natomiast podajemy po jednej łyżeczce na dobę. W razie przeziębienia lub innej infekcji dawkę możemy nieco zwiększyć i przyjmować: dorośli 2 x po 2 łyżki, a dzieci 2 x po 1 łyżeczce.

Jak podać dziecku syrop z czosnku?

Smak jest okropny i nie ma co do tego wątpliwości. Dzieci z pewnością niechętnie będą przełykać ostry syrop z czosnku. Dodatkowo może pojawiać się zgaga i ból brzucha. Przygotuj kawałek jabłka lub pomidora, zależnie od tego, co dziecko chętniej zje, oraz szklankę z wodą. Umówcie się na szybkie przełknięcie syropu, popicie wodą i zagryzienie jabłkiem. Po pewnym czasie się przyzwyczaicie i nie będzie to już aż tak wielkim wyzwaniem.

Zobacz także:

Napisz komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

© Copyright 2017 - Chorobydzieci.pl

Nawigacja