Chorobydzieci.pl

Żywienie dziecka w czasie gorączki

Rosół
fot. Pixabay
  • 15 stycznia 2018

Podwyższona temperatura, gorączka bywają kłopotliwe, szczególnie u młodszych dzieci, ale i dorosłego zwalą z nóg. Nie zawsze zachodzi konieczność podejmowania pilnej konsultacji z lekarzem, jednak maluch powinien być przez rodzica bacznie obserwowany i w odpowiedni sposób pielęgnowany. Kwestia ta dotyczy również tego, co podajemy do jedzenia oraz picia. Dowiedz się więc jak karmić i poić dziecko w czasie trwania gorączki.

Gorączka u niemowlaka a jedzenie i picie

W sytuacji, gdy gorączka pojawia się u tak malutkiego dziecka, mamy najczęściej do czynienia z zanikiem apetytu. Nie zaleca się wówczas karmienia na siłę. Najistotniejszym elementem będzie tu dostarczanie dużej ilości płynów, dziecko musi przede wszystkim dużo pić. Jeśli nasza pociecha jest karmiona piersią, powinna być do niej często i na krótko przystawiana. Początkowa faza karmienia wyróżnia się rzadszym mlekiem, które bardzo dobrze gasi pragnienie.

W przypadku dziecka karmionego sztucznie należy często i regularnie podawać butelkę z piciem. Najlepszym wyborem będzie przegotowana woda, sprawdzą się jednak dostosowane do wieku herbatki, jak również, jeśli nie występuje biegunka soki owocowe rozcieńczane wodą.

Sytuacja ulega zmianie w przypadku starszych niemowląt, które jedzą już również stałe pokarmy, a nie tylko mleko. Wówczas można podać niewielkie ilości przetartej zupy jarzynowej z mięskiem drobiowym lub odpowiednie deserki. To, co jest podawane poza mlekiem, powinno być przede wszystkim lekkostrawne.

Gorączka u przedszkolaka a jedzenie i picie

Podobnie jak u młodszych dzieci, tak samo i u przedszkolaków gorączka powoduje intensywne pocenie się. W związku z tym konieczne jest nawadnianie organizmu, aby uniknąć groźnego odwodnienia. Najlepiej, jeśli będziemy pilnować, by dziecko regularnie i jak najwięcej piło wody mineralnej niegazowanej, może mieć dodatek soków owocowych. Nie powinno się na siłę nakłaniać dziecka do jedzenia, jeśli wyraża do niego znaczącą niechęć.

Na początku przy wysokiej gorączce, sprawdza się zwykle dieta bardziej płynna, zastosowanie znajduje kleik ryżowy, rosół czy kleik owsiany. Sprawdza się również żywienie półpłynne lub papkowate. Dobrze, jeśli konsystencja podawanych pokarmów jest delikatna jak np. w budyniach, kisielach, kaszkach, twarożkach czy jogurtach.

Gdy temperatura u dziecka spadnie, wprowadzamy dietę lekkostrawną i stopniowo wracamy do normalnego żywienia.

Gorączka u starszego dziecka

Również starsze dzieci nadal wymagają troski i opieki w czasie trwania gorączki. Dobrze jest wytłumaczyć im, że najlepszym rozwiązaniem będzie leżenie w łóżku i odpoczynek. W tym czasie powinny mieć ze sobą nieustannie coś do picia. Najsilniej wskazuje się na niegazowaną wodę mineralną, jednak herbata również będzie odpowiednia.

W kwestii posiłków w czasie trwania gorączki nie nakłaniajmy dziecka do normalnego lub nadmiernego ich spożywania. Jego organizm sam będzie regulował swoje potrzeby. Słuchajmy dziecka, przygotujmy lekkie kanapki, ugotujmy ryż z jabłkiem czy chudym mięskiem, podajmy banana, kisiel czy galaretkę. Mimo iż mówimy o starszych pociechach, to w chorobie z chęcią skosztują deserków dla maluchów.

Zobacz także:

Tagi:

Napisz komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

© Copyright 2017 - Chorobydzieci.pl